Glavni izbornik

 
 
Trenutno aktivnih Gostiju: 10 
 
Održavanje i čišćenje inox-a

Inox je zbog svojeg tankog pasivnog sloja na površini vrlo otporan na koroziju i stoga ne treba druge organske ili metalne slojeve zaštite kako bi poboljšao svoju otpornost ili izgled.

Bez obzira na ove sjajne osobine ipak je određeni nivo čišćenja i održavanja inox ograda dobrodošao kako bi ove osobine ostale sjajne.

Za svako uklanjanje nečistih naslaga i zadržavanja atraktivnog izgleda inox ograde, u principu ih je dovoljno održavati kao i druge funkcionalno-dekorativne materijale na objektu. npr. staklo.

 

1. TEMELJNO ČIŠĆENJE

Odmah nakon montaže elemente od inoxa, inox ograde, inox limove treba očistiti od svih nečistoća, žbuke, prašine, cementa i eventualno nanijeti tanki zaštitni sloj kako bi se spriječilo taloženje prljavštine i masnoće.

 

2. ODRŽAVANJE

Strogo je zabranjeno:

Strugati metalnim predmetima, čeličnom vunom i sl.

Koristiti sredstva koja sadrže:

  • solnu kiselinu
  • izbjeljivače
  • sredstva za čišćenje srebra
  • abrazive (pijesak,...)

 

 

Na vanjskim inox ogradama i elementima već kiša čini dobar dio održavanja. Mekana krpa ili spužva i razrijeđeni deterdžent za posuđe se sasvim dovoljni. Sredstvo za pranje stakla (bez klorida) je idealno za poliranje površine na inoxu.

 

Kod jako zapuštenih i prljavih površina možemo koristiti kompresor (mini wash) sa temperaturom vode 60°-80°C ili polituru za kromirane dijelove automobila.

Kod tvrdokornih masnih i uljnih mrlja možemo upotrijebiti sredstva na bazi alkohola ili razrjeđivač, npr. špirit, aceton,... Pri tome paziti da rastvorenu prljavštinu ne razmazujemo po površini inoxa.

 

Inox ograde u interijeru najčešće se čiste od otisaka prstiju. U pravilu je ovdje dovoljna meka krpa i blago sredstvo za pranje posuđa ili prozora.

 

3. KOLIKO ČESTO ČISTITI

Kod redovitog čišćenja i održavanja površine i inox ograde zadržavaju svoj atraktivan izgled. Koliko često čistiti ovisi o tome gdje se inox ograda ili element nalazi i koliko je izložen nečistoćama. Ulazne lobby-e, okvire izloga i stakla treba čistiti jednako često kao i staklene površine.

Ovisno o tome koliko su inox ograde izložene kiši čistiti ih treba u razmaku 6-10 mjeseci a kod većeg opterećenja svakih 3-6 mjeseci.

Ograde od poliranog inoxa su u pravilu otpornije na prljavštinu i koroziju od ograda od brušenog inoxa.